Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Beskärning av tuja

Vi har en tuja som "rundar av" hörnet på vårt hus. Den är flera meter hög. Problemet är att den börjat bli lite för "rund" också. Fortsätter det så kommer vi snart inte förbi den i trappan som går bredvid.

Min fråga är alltså om man kan ta sekatören och beskära den. Vad händer då? När i så fall?

På vissa ställen längst ner har den också börjat svartna lite. Vad kan det vara? Ska jag klippa bort det?

Marianne

Odla Svarar: 

Om den har genomgående stam kan du t.ex. ta sekatören och stamma upp den. Dvs. du tar bort alla grenarna längst ner så att det bildas en stam, alltså det blir ett "träd". Stammen kan vara 1/3 - 1/2 av "trädets" hela höjd, kolla vad som ser trevligast ut och kolla noga under arbetets gång hur det blir.

Sedan kan du forma kronan vid behov, klippa in den lite men så att den behåller proportionerna och inte ser stympad ut. Det måste alltid finnas grönt innanför snittstället.

Vill du inte stamma upp den så går det ju förstås att bara "banta" den så att man formar en smalare buske, men kolla noga under arbetets gång hur du klipper så att den inte ser stympad ut.

Bästa tiden för beskärning är på våren, men det går att ta nu också.

Sylvia