Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskärning av Olivträd

Hej.
Jag har en fråga om beskärning av olivträd som jag hoppas du kan svara på. För några år sedan köpte jag ett litet olivträd i kruka. Det fick väl inte precis den vård det ville ha, så nu är det mer en olivpinne, men den lever... Nu undrar jag om och i så fall hur mycket man kan beskära den så att det blir mer träd än pinne. Det är en ca decimeterlång "stam" varifrån det sticker ut en nästan lika lång gren, som har en gren som har en gren. Den ser ut som en halv slangbella alltså. Men grenarna har blad och de växer, så det finns ju liv. Vad kan jag göra? Kapa stammen eller låta den se ut som en halv slangbella fast lite yvigare?

Tack på förhand.
Hälsningar Gun i Sundbyberg.

Odla svarar:

Hihi, roligt det där med "halv slangbella"! Låt den se ut så men toppa gärna den sista grenbiten lite så kanske det stimulerar den att sätta fler grenar. Använd gärna sticklingen till en ny planta, den kan rota sig i vatten. Men du kan inte kapa stammen för då har den ingenting att leva på, den bryter inte så bra från "gammal ved".

Ha den svalt och ljust nu under vintern, på sommaren kan den stå ute på en varm, skyddad plats.

Under vintern vattnas den sparsamt och gödsla inte. Nu på våren, i mars, ge den ny jord och kanske större kruka, vanlig blomjord med leca och sand går bra. Öka sedan vattningen successivt, vattna rejält och gör sedan uppehåll tills jorden torkat något och börja gödsla.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB