Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Beskärning av nya plantor

Hej
Jag är en entusiastisk trädgårdsnybörjare som lär mig genom att experimentera. Har massor av frågor om trädgård och här är två:

Jag har nyligen lyckats få plantor från passionsfruktskärnor och hästkastanjer. De förra plantorna har hunnit bli upp till 20 cm höga och kastanjerna ca 10 cm. Ska man beskära plantorna så här tidigt för att de ska växa bra och bli fina eller ska man bara låta dem vara?

Jag har tyvärr inget växthus utan passionsfrukterna står inne i ett sv-fönster och kastanjerna står ute i ett någorlunda skyddat läge (vi bor i ett åkerlandskap så det blåser friskt!).

Tacksam för hjälp
Linda

Odla Svarar: 

Passionsfrukterna kan stå inne och växa till sig, du kan toppa om du vill. Under sommaren kan de bo ute (efter avhärdning) om du ser till att de aldrig torkar ut. Byt till större kruka först. Ta in igen när hösten nalkas och det börjar bli frostrisk.

Kastanjen har en genomgående stam och ska inte toppas alls. Den kan stå ute och växa kruka först och planteras ut sedan den är lite större.

Sylvia