Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Beskärning av Måbärshäck

Hej!
Har en ca 10 år gammal Måbärshäck runt tomten som är ca 0,5-1 m hög. Har av tidigare ägare blivit ganska misskött och mår inte riktigt bra. Behöver lite råd hur jag kan hjälpa den att må bättre! Prövade förra året att beskära den/klippa ur den, har gödslat den med Blå Korn i våras och ska fylla på med mer jord nu tänkte jag.

Du skriver om föryngringsbeskärning, vad menas med det. Kan man formklippa en Måbärshäck?

Sedan har den fått något som ser ut som en lav som växer på grenarna, kan jag göra något åt det eller är det "ofarligt"?

Med vänliga hälsningar
Ulrika

Odla Svarar: 

Har den lav på grenarna tyder på att den är mycket gammal och/eller jorden är också vattensjuk. Vore bra om du bättrar på jorden och gödslar varje vår.

Föryngringsbeskärning kan göras på olika sätt. Antingen tar du det etappvis, så att du tar bort alla gamla och risiga grenar ända ner på jordytan och trimmar de yngre. Detta kan behöva upprepas under några år tills alla äldre grenar är "utbytta" mot nya som växer upp.

Eller så gör du en radikal nersågning till ca. 10 cm ovan jord på hela häcken.

Visst kan man formklippa måbär, men i enklare former, inte så avancerade som t.ex. buxbom.

Sylvia