Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskärning, Äppelträd

ÄppelträdHej,
Jag har idag beskurit vårat äppelträd som inte blivit "ompysslat" innan vi flyttade hit 2005. Har beskurit det rejält då det ville växa åt vänster och har nu försökt beskära så det även skall dra åt höger. Har även kapat toppen då den ville dra sig rakt upp. Grannen kom förbi och sa att man skall beskära äppelträd i Februari, har jag nu kanske förstört vårt gamla äppelträd?

Vet tyvärr ej sorten på den, går det att få reda på det? Har även ett gammalt svensk äppelträd med mycket mörkt röda äpplen som jag nu då låter vara? Har endast plockat bort äpplen eftersom det i år har varit så himla mycket så grenarna bågnat.

Tacksam om Ni kan säga om jag beskärt för mycket, för lite eller skall göra på något annat sätt då jag vill ha det så perfekt som möjligt! Det stod ett till precis bredvid när vi flyttade hit som vi tog bort så detta träd skulle få mer sol och plats att växa på. På det gamla stället växer det upp fullt med nya skott, går det att göra något med dom?

Har läst mycket om beskärning men det är inte lätt för en nybörjare!

Tack På Förhand!
Med Vänlig Hälsning:
Christine

Odla svarar:

Det är rätt tid att beskära även äppelträd nu, men visst kan äpple och päron också beskäras på vårvintern. Dock blir det mer vattenskott om man gör så.

Men det var ett konstigt träd. Det tar flera års klippningar att få det någorlunda snyggt. Är det fortfarande ett stort träd bredvid som tar ljuset och näringen av det stackars äpplet? Annars kanske det bli bra så småningom.

Du kan mycket väl ta bort onödiga vattenskott från det andra trädet också nu. Och det vore bra att skaffa en bra beskärningsbok, t.ex. Den nya beskärningsboken av Gustav Alm mfl.

Botaniska trädgårdar brukar ha äppelbestämningsdagar på här års, kanske du kan få ditt äpple namnat då?

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB