Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Beskärning

Hej.
Jag har inte kunnat hitta bra information om hur ett snitt ska se ut vid beskärning. Mer specifikt tänker jag på ett körsbärsträd som stammen delar sig ca 2m över marken, hur snitt ska se ut om jag vill beskära trädet dels för att få bort en utväxt av de två som blivit ca 1.5m till vardera från delningen.

Dels undrar jag också om det är görbart att försöka hålla ett körsbärsträd på en maxhöjd av 3-4m? Egentligen passar det inte att ha ett träd på den plats det står, en uteplats med balkong över, flerbostadshus alltså. För när huset och för många andra som påverkas av det om det får växa upp.

Finns det någonstans att hämta mer information om beskärningens allmänna regler, kring snitt och tidpunkter för olika arter bland träd och buskar?

Väldigt tack om du kan besvara mina frågor!
Mvh /Henrik

Odla Svarar: 

Du kan ju börja med att läsa detta:
http://www.odla.nu/artiklar/beskarning.shtml

Men du bör nog också skaffa en bra bok om beskärning! Det är mycket att studera om man vill lära sig ordentligt. Försök att få tag i en bok som heter "Nya beskärningsboken" av Klaus Vollbrecht/Gustav Alm/Han Veltman. Eller/och Ingela Jagnes bok "Beskära träd och buskar": http://www.odla.nu/arkiv/rec/91-518-4332-3.shtml

Är man ändå osäker eller om det är ett besvärligt projekt, kan man anlita en professionell trädvårdare, en s k, arborist. Se Gula Sidorna.

Sylvia