Beskära vår eller höst?

Birgitta

I vår trädgård har vi bland andra följande växter: fjärilsbuske, stockrosor, pioner, malvor, rudbeckia – gul och röd, fingerborgsblomma, löjtnantshjärta, stormhatt, höstanemon, gullris, flox, röd röllika, praktlysing, liljor, astilbe.

Vilka av dessa skall skäras ner på hösten respektive våren?

Detta är ett urval som vi inte vet riktigt hur man skall behandla på bästa sätt.

/Birgitta

Odla Svarar: 

Hej

Här finns det både perenner och en buske. Fjärilsbusken klipps ganska hårt på våren, till ca 1/3 beroende på hur mycket som överlevt vintern.

Generellt kan sägas att perenner bör beskäras först på våren då man städar bort de utblommade stjälkarna och det vissna bladverket för att nya blad ska kunna växa fram. Undantag: pion, den ska klippas ner på hösten för att eventuella sjukdomar inte ska kunna övervintra på bladen. Samma sak gäller förresten också för jordgubbar.

Löjtnantshjärtan (och jättevallmon) brukar vissna ner av sig själv när de har blommat färdigt, kommer upp igen på våren.

Om man önskar en ny blomning på de vanligen 2-åriga stockrosorna, kan man skära ner blomsterstjälken när den har blommat färdigt. Annars kan man låta fröna utvecklas och så om igen.

Med vänlig hälsning Sylvia