Beskära sommarbuddleja

Gert

Jag har en sommarbuddleja som brer ut sig ordentligt och jag behöver beskära den - när gör jag det lämpligast? Har det någon betydelse hur jag klipper?

/Gert

Odla Svarar: 

Hej

Om du har just en sommarbuddleja, Buddleja alternifolia och inte syrenbuddleja det vill säga "fjärilsbuske" Buddleja dawidii, så är det mest växtsättet som skiljer sig. Sommarbuddlejan blir bredare med många, långa, tunna grenar, fjärilsbusken har mer upprätt växtsätt.

Både sommarbuddlejan och syrenbuddlejan blommar på ettåriga skott, så om du klipper den lite hårdare får du en högre men smalare buske. Buddlejor måste man egentligen inte klippa alls om man inte vill, de blommar ändå, förutom det frusna, det ska man förstås alltid klippa. Buddlejan som inte klipps får en snabbare start, den har fler blad och skott att börja med på våren och du får kanske en tidigare blomning.

Så klipp du din sommarbuddleja på våren när nattfrosten är förbi för att se om någonting är fruset eller inte, men ta inte mer än du behöver om du önskar tidigare blomning.

Med vänlig hälsning Sylvia