Beskära rosenhagtorn

Helena Hjertqvist

Hej Sylvia!

Vi har ett rosenhagtornsträd som blivit lite tokigt beskuret under åren. Första gången beskar min sambo det i toppen med tanke att det inte skulle bli för högt. Då blev det som en liten explosion av nya skott i toppen och det ville vi ju inte. Andra gången glesade han ur trädet jätte mycket, vilket lämnade oss med ett träd med mycket färre blommor, gröna långa skott i toppen och nu massor av småskott inuti.

Min fråga är; går det att rädda detta stackars träd? Kan vi beskära det på något försiktigt sätt så vi får tillbaks det fylliga och blommande träd det en gång var? Vi sänder en bild och hoppas du kan se vårt problem.

Tack! Mvh/ Helena

Odla Svarar: 

Hej!

Visst går det är rädda stackars rosenhagtornsträdet. Men kruxet är att rosenhagtorn gillar inte beskärning! Så den måste ni beskära mycket försiktigt! Hård beskärning resulterar som ni ser, just i ett skatbo av nya grenar som stackars trädet panikskjuter upp.

Så ta en eller högst ett par grenar i taget och låt arbetet ta flera år. Jag skulle bara ta bort den äldre grenen som sticker upp mitt i trädet och lämna resten kvar. Nästa år kan ni glesa ett par grenar från toppen osv osv.

Rätt tid är nu under vårvintern. Efter en försiktig uppbyggnadsbeskärning är det bäst att lämna trädet i fred helt.

Med vänlig hälsning Sylvia