Beskära persikoträd

Roger

Hej

Överallt på svenska sidor läser jag att beskärning av persika ska ske under JAS. Tittar man på utländska sidor och på ex. youtube så klipper de vid andra tider. Man pratar om bl.a. om vinterbeskärning. De klipper dessutom rätt så tufft. Upp till 60 % av årstillväxten ska bort.

Här i Sverige pratar man nästan bara om beskärning om man spaljerar trädet. Beskärning ska väl främja en bra uppbyggnad av trädet, god fruktsättning och bättre kvalitet på på frukten. Känner mig lite förvirrad just nu. Vad gäller egentligen? Eller kan det vara så att vi inte har så stor erfarenhet av persikoodling på våra breddgrader, trots att man har odlat persika länge här?

Många rekommenderar att man klipper trädet i skålform. Vad är fördelen med det?

Jag undrar också över livslängden för persikoträd. Hittar ingen information om det. Blir livslängden kortare om det drabbas av krussjuka?

Bor i Eslöv, zon 1.

/Roger

Odla Svarar: 

Hej

Du sätter nog fingret på just det som är problemet: vi inte har så stor erfarenhet av persikoodling på våra breddgrader!

Fast det har också med klimatet att göra: hos oss blöder stenfrukt som persika, aprikos, plommon och körsbär om man klipper dem under "fel" årstid. Det gör de inte om klimatet är någorlunda jämnvarmt som i många sydligare länder. Så vi får nog ta det säkra före det osäkra och beskära persikoträd med flera under JAS (juli-augusti-september) även i fortsättningen.

Skålformen har också att göra med sydligare nejder. Du kan läsa här varför man i länder med större snömängder rekommenderar en genomgående stam istället: skålform. Kanske det rätar några av dina frågetecken.

Med vänlig hälsning Sylvia