Beskära pelargonerna?

Karin

Hej

Jag har en pelargon som stått på balkongen hela vintern, vi bor i Frankrike och det blir inte lika kallt här som i Sverige. Förra veckan var kall och det föll till och med lite snö så jag tog in blommorna.

För att få pelargonerna täta, tjocka och fulla med blommor funderar jag på att beskära dem? Vad tycker du? Är det alltid så att man bör beskära dem?

Tack för svar!

/Karin

Odla Svarar: 

Hej

Pelargonerna bör beskäras varje vår ungefär den tiden av våren då de börjar visa tecken på att "vakna", alltså när det börjar komma små nya bladanlag. Det är dags för dina pelargoner att bli beskurna om några veckor nu, i mitten-slutet av februari ungefär.

Beskär dina pelargoner ganska kraftigt, hälften till 2/3 ska bort. Forma så att de är snygga till formen, lätt rundade. Byt också jord, antingen i samband med beskärningen eller någon vecka senare. Ge dem gärna den speciella pelargonjorden som finns till salu åtminstone här i Sverige. Cirka en månad efter jordbytet kan du börja gödselvattna pelargonerna.

Det bortklippta kan du använda till sticklingar: ta cirka 10 centimeter långa toppar, plocka bort de nedersta bladen och ställ sticklingarna i vatten i ett ljust fönster. Efter några veckor har de fått rötter och du kan plantera pelargonsticklingarna i egna krukor.

Läs gärna mer om pelargoner här: pelargoner

Med vänlig hälsning Sylvia