Beskära ligusterhäck i maj?

Sara

Hej

Vi planterade en ligusterhäck i höstas. Det var barrotade plantor och trädgårdsmästaren sa att vi skulle vänta med att beskära dem eftersom vi var lite sena med planteringen. Vi fick rådet att klippa som vanligt nästa år i stället. Jag har alltid trott att liguster ska beskäras runt midsommar, så därför har vi inte klippt den än. Men nu har jag fått höra att vi skulle ha klippt den i mars. Då var det fortfarande snö här. De senaste veckorna har naturen ju exploderat, och nu har den många knoppar som är halvt utslagna, och en hel del färdiga (men små) blad. Hur ska jag göra, ska jag klippa den nu, i midsommar eller vänta till i höst?

Plantorna var 50-80 cm när vi planterade, och så gott som alla plantor har tagit sig mycket bra, och det kommer blad på hela grenarna, och det har redan hunnit bli en del små förgreningar ca 20 cm från marken och upp på många av plantorna.

/Sara

Odla Svarar: 

Hej

Ligusterhäcken bör klippas på vårvintern/våren så att den hinner göra nya förgreningar under sommaren. Visst kan du klippa redan i mars om snön är borta, men inte ska du behöva gräva fram häcken från snön för att klippa! En eventuell uppsnyggningsbeskärning kan du göra även senare, runt midsommar, men först sedan när ligusterhäcken väl är uppvuxen.

Vid höstplantering bör man låta ligusterhäcken växa ett år, alltså inte klippa alls i år.

Bygg sedan upp ligusterhäcken genom att först klippa ner den till så där 20-25 centimeter från marken, spara de nya förgreningarna. Påföljande år klipper du ner den till cirka 40 centimeter ovan mark och så vidare tills du är nöjd med höjden. Sidor kan du trimma allt eftersom det finns något att trimma, låt häcken få en svagt pyramidformad form som du sedan "plattar till" när höjden är lagom.

Med vänlig hälsning Sylvia