Beskära liguster

Sofie

Hej

Jag undrar när man ska klippa vintergrön ligusterhäck för att få till grundformen? Går det bra att göra det i slutet av mars/april?

Jag har även hört att man ska beskära "vanlig" liguster på vårvintern. När är vårvintern egentligen? Är det för sent att beskära den i april månad? Är det någon skillnad på när man beskär vintergrön vs "vanlig" liguster?

Städsegröna växter (t ex buxbom) ska väl helst inte beskäras innan tjälen har gått ur marken då de finns risk att bladen bränns av vårsolen eftersom de inte kan ta upp vatten. Men det är väl inte samma sak för vintergröna buskar som bara håller kvar bladen under vintern. Att tjälen är i marken, har det någon betydelse för t ex den vintergröna ligustern?

Nu blev det många olika frågor, men jag hoppas du kan svara på dem!

Tack på förhand!

/Sofie

Odla Svarar: 

Hej

Liguster beskärs under vårvintern så du får nog skynda dig lite, det bör göras innan ligustern "vaknar". Vårvintern är tiden från början på februari till slutet av mars, och då beroende förstås på var man bor någonstans.

Det är ingen större skillnad på vanlig och vintergrön liguster, båda beskärs på vårvintern och eventuellt en lätt underhållsbeskärning på sensommaren om man vill.

Den vintergröna ligustern är inte en städsegrön växt, den är just en vintergrön växt. Du kan läsa skillnaden mellan dessa begrepp här: Vintergrön kontra städsegrön

Med vänlig hälsning Sylvia