Beskära klematis och klätterros

Kajsa

Hejsan

Jag har haft min Clematis viticella, som jag har på balkongen på sommaren, i en stor kruka i garaget i vinter och den har nu redan vuxit en meter i garaget och är väldigt väldigt "tunn och ranglig". Viticella skall väl skäras ner på våren? Kan jag göra det nu också även efter att den hunnit växa ett tag?

Jag har även en klätterros i en kruka på balkongen, den har börjat bilda en blomknopp redan, hur gör jag med beskärningen på denna klätterros? Jag minns tyvärr inte vilken typ av klätterros, men det kan vara en Flammentanz.

Tack för svar!

/Kajsa

Odla Svarar: 

Hej

Det låter som om det har varit lite väl varmt i garaget om både din klematis och din klätterros har hunnit sätta igång sådär mycket redan nu till mitten i april.

Du kan beskära din klematis även om den har hunnit växa en bit. Du behöver inte skära ner klematisen till backen, men du kan rensa eventuella gamla skott och korta in där det behövs.

Samma sak gäller din klätterros, den behöver inte klippas ner så mycket, korta in där det behövs och låt resten vara. Blomknoppen kan du klippa och sätta i vas kanske, om du vill korta in just den grenen.

Med vänlig hälsning Sylvia