Beskära kiwi

Margareta

Jag planterade i våras en Kiwi med namnet Actinidia arguta ´Ken´s Red´nu undrar jag om det är en han- eller honkiwi? Fruktfärgen står grön, röd, höjd 2-3 m, zon 1-3 och jag bor i Dalsland . Måste jag ha en planta till eller kan denna blomma och bära frukt ändå?

Den har växt med långa stänglar, den längsta är nog säkert 2.5 m och slingrar sig runt växthustaket. Jag har klippt bort alla skott som växt ut och lämnat kvar 3 grenar som får gå vidare, är det rätt gjort?Jag har gjort ungefär som jag gör med vinrankan.

Jag har ett växthus som är byggt med fönster nertill och taket är 16 mm plast, kan den klara vintern där?

/Margareta

Odla Svarar: 

Hej

Snyggt växthus! Om du bor i Dalsland så antar jag att du satte kiwin inne i växthuset? Kan du ha en aning vintervärme där? En frostvakt som håller temperaturen runt 0-strecket kan räcka. 'Ken's Red' tillhör nämligen inte till de härdigaste kiwisorterna.

'Ken's Red' är en korsning mellan Actinidia arguta x melanandra. Den är en honkiwi och behöver pollineras av en "kille" av någondera av arterna. Kiwin A. arguta lär vara lättare att hitta, du kanske kan testa med 'Tage'. Tyvärr har jag inte testat själv, det är ju så att han- och honplantorna måste blomma samtidigt för att det ska gå bra.

En hansort av A. arguta som heter 'Milano' fanns på Hornbach i våras, men jag har inte varit där på ett tag nu.

Om beskärning av minikiwi kan du läsa mer här: Beskärning av minikiwi

Med vänlig hälsning Sylvia