Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Beskära granar

Vi planterade en granhäck för några år sedan, och den har vuxit enormt mycket nu. Dock är topparna bara som "långa pinnar" och jag vill för det första beskära så att det blir samma höjd på häcken och dessutom att den ska bli lite fylligare upptill.

Är det för sent att beskära nu är sommarvärmen har kommit? Hur ska jag beskära, strax nedanför skott eller?

Åsa

Odla Svarar: 

Man får inte toppa granhäcken förrän den har nått den slutliga höjden. Sidor kan man däremot trimma. Man skär precis ovanför ett skott/förgrening. Det måste alltid finnas grönt innan för snittet.

Beskärningstiden är på våren, men du kan pincera den även nu genom att med fingrarna knipsa av ca. halva av det nya årsskottet. Se bild här, http://www.odla.nu/artiklar/juni-2008.shtml visserligen på tall, men principen är detsamma. Jobbigt och tidskrävande men ger en fyllig gran.

Sylvia