Beskära gammalt apelsinträd

Leif

Hej Sylvia

Har plöjt igenom flera sajter med råd om beskärning av apelsinträd utan att få någon samstämmighet som passar in på mitt 46 år gamla apelsinträd (som inte är uppdraget på kärna).

Förra sommaren fick det nog lite för mycket sol, bladen bleknade tillfälligt och väl tillbaka i rummet fick många blad bruna fläckar under hösten. Tillväxten har blivit spretig, långa, tunna, bara grenar med delvis jättestora nya blad i änden ger helheten ett "risigt" intryck och en beskärning skulle nog inte skada, men hur och hur mycket för att inte denna klenod ska gå hädan?

Blommorna bak på fotot tillhör inte trädet, men några vita väldoftande har redan kommit - kanske det gör tiden olämplig för ansning? - vad säger en expert?

Mvh Leif

Odla Svarar: 

Hej

Det var ett fint apelsinträd! Tyvärr är det helt omöjligt för mig att "beskära ett träd per mail", jag skulle behöva vara intill apelsinträdet och kunna kolla på det från olika håll för att få mig en uppfattning. Jag skulle dock toppa de där grenarna med stora blad som annars riskerar att ränna iväg och förstöra helheten.

Jag föreslår att du tar kontakt med en riktig kunnig trädgårdsmästare i någon handelsträdgård, eller kanske vid någon lantbrukshögskola om du har en sådan i närheten, och låter honom/henne titta på apelsinträdet och eventuellt beskära det.

Det finns även kunniga fruktträdsbeskärare med Grönt kort hos organisationen Svensk Trädgård där du eventuellt kan få hjälp även om inte apelsin hör till det vanliga som de beskär. Kika här: Svensk Trädgård

Med vänlig hälsning Sylvia