Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 499 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskära flasklilja?

Hej

Jag har flera flaskliljor, ca 10 år gamla, som ser tråkiga ut i bladen. Kan man föryngringsbeskära på något sätt?

Jag har sett flaskliljor med flera skott/bladansamlingar från knölen. Hur får man det? Hur får man dem att sätta småknölar och därmed föröka växten?

MVH Mia

Odla svarar:

Hej

Flasklilja, Beaucarnea recurvata är en rumsväxt med flaskliknande förtjockning nertill på stammen, därav det svenska namnet. Förökningen brukar ske med de små skotten som ibland växer intill moderplantan, men det är inte så ofta flaskliljan kommer med sådana.

Det verkar råda olika rön om huruvida det överhuvudtaget är bra att beskära flasklilja. Jag har ingen egen erfarenhet av detta, så jag får förlita mig på de amerikanska och engelska rön som finns och båda verkar avråda från att beskära flasklilja. Dock finns det i vårt forum här hos Odla.nu en tråd där någon har erfarenheter av det, där man har kapat flaskliljan och den har kommit med nya skott intill stället där han hade kapat. Toppen kan du försöka rota i vatten och plantera i sandig jord sedan. Läs tråden i forumet här: OdlaForumet

På denna amerikanska tråd finns dessutom erfarenheter om att någon har gjort en luftavläggare, men då har de använt rotningshormon som inte säljs i Sverige: Pony Tail Palm

Ställ också gärna frågan i vårt forum om någon har fler erfarenheter om att beskära flasklilja innan du strider till verket.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2022 Odla.nu i Sverige AB