Beskära fikon

Per

När skall (kan) man beskära fikon (blöder)? Provade förra hösten på nyinköpt träd och skulle nog klippt ner mer då den nu är uppe i taket (nästan 2,5m). 2:a omgången frukter har inte mognat än.

/Per

Odla Svarar: 

Hej

Ja du, det är svårt att "hinna med" beskärningen av fikon, antingen är det fel årstid, den blöder på våren, eller så har den frukt.

Fikon brukar dock inte behöva så mycket beskärning, men är den uppe i taket så måste man ju.

Man beskär fikon när den är i vila, annars kan den alltså blöda, så någon gång under hösten/vintern när fikonplantan är klar med frukten och nya knoppar inte har kommit ännu. Gamla skott som burit frukt brukar bli kala, klipp ner dem till tre-fyra ögon.

Långa skott kan man toppa ner till hälften när de är unga och gröna på sensommaren. Eventuella döda eller skadade skott tas förstås alltid bort.

Vill man ha sin fikonplanta i trädform, som kanske är enklast för dig, så toppar man fikonplantan efter att den har nått den höjd man vill den. När nya skott kommer, toppas dessa vid två till fyra ögon. Det kommer ju nya skott hela tiden, dessa toppar man så man får en fin krona. Skott och blad som kommer på stammen under kronan klipps bort.

Vill man hellre ha fikonplantan i buskform toppar man den 5-15 centimeter ovan jordytan och de nya skotten som kommer toppar man sedan hela tiden efter två till fyra ögon.

Med vänlig hälsning Sylvia