Beskära fikon?

Majbritt

Hej

Har ett Bornholmsfikon som bor mörkt och svalt i källaren under vintern, sedan i februari ger jag det ljus och det "vaknar" då. Nu har det skjutit nya stora långa skott, ca 60 cm, och bildar blad i toppen, ska jag låta dem växa eller beskära?

Troligen kommer trädet att bli för stort för mitt uterum snart. Kan jag beskära trädet hårt senare på säsongen? Hur mycket? Trädet är cirka 5 år.

/Majbritt

Odla Svarar: 

Hej

Det är svårt att "hinna med" beskärningen av fikon, antingen är det fel årstid - den blöder på våren - eller så har fikonträdet frukt. Fikon brukar dock inte behöva så mycket beskärning, men är fikonplantan uppe i taket eller blir spretig så måste man ju.

Man beskär fikonplantan när den är i vila, annars kan den alltså blöda, så någon gång under hösten/vintern när fikonplantan är klar med frukten och nya knoppar inte har kommit ännu. Gamla skott som burit frukt brukar bli kala, klipp ner dem till tre-fyra ögon.

Långa skott kan du toppa ner till hälften när de är unga och gröna på sensommaren. Eventuella döda eller skadade skott tas förstås alltid bort.

Vill du ha din fikonplanta i trädform toppar du den efter det att den har nått den höjd du vill ha den. När nya skott kommer, toppas dessa vid två till fyra ögon. Det kommer nya skott hela tiden, dessa toppar du så du får en fin krona på fikonplantan. Skott och blad som kommer på stammen under kronan klipps bort.

Vill du hellre ha fikonplantan i buskform toppar du den 5-15 centimeter ovan jordytan och de nya skotten som kommer toppar du sedan hela tiden efter två till fyra ögon.

En fikonplanta behöver en period av kyla på vintern för att den ska sätta frukt nästa säsong.

Med vänlig hälsning Sylvia