Beskära en 3 meter hög oxelhäck

Hej!
Vi har precis köpt en tomt där vi ska bygga vårt drömhus. Tomten består av en gammal äppleträdgård och omges av en 3 m hög oxelhäck. Tomten ligger på södra Öland. Häcken är vid och yvig och gles nedtill. Vår fråga är kan vi beskära den och hur hårt?

Sen undrar jag också hur en typisk öländsk trädgård ser ut? Vill ta vara på de gamla traditionerna när vi anlägger vår trädgård. Vi kommer spara en hel del äppelträd men en del får ge vika för att huset ska få plats. Vi tänker oss mkt stenpartier och en lättskött trädgård.

Tack på förhand!
Hälsningar
Jenny, en blivande ölänning

Odla Svarar: 

Den blivande ölänningen får ge sig på promenader på ön och kika över staket och murar till andra, för att se hur det ser ut!

Där finns också Sällskapet Trädgådsamatörerna, som säkert gärna hjälper dig och visar sina trädgårdar. http://hem.passagen.se/osta-kretsen/

Oxelhäcken kan du gallra ordentligt, ta bort alla döda eller risiga, gamla grenarna anda ner. Lämna de yngre grenarna, ev. korta in lite på dem också.

När det vuxit upp nya grenar från marken, kan du ta ner de yngre grenarna och få en "ny" häck, som du släpper upp ca 20 cm per år, tills den är lagom hög. Detta för att inte bli helt utan vindskydd under tiden häcken växer upp igen.

Öland har ju den berömda ölandsstenen som är utmärkt att göra gårdsplan m.m. av! Så använd gärna den!

Lycka till!
Sylvia