Beskära dvärgdadelpalm?

Maria

Hej Sylvia

Vi har sedan tre-fyra år en dvärgdadelpalm i vardagsrummet (vid söderfönster) som har växt sig enormt stor. Stammen är ca 70 cm hög. Bladen är mellan en meter och 1.30 långa, och de undre bladen hänger ner på golvet. Stämmer det att man inte får klippa av dem så länge de är gröna? Det ser inte så snyggt ut längre.

Vi har funderat på att ställa ut den över sommaren. Kan den stå i gassande sol utomhus? Hur varmt måste det bli innan vi flyttar ut den? Hur många minusgrader tål den? Över vintern blir vi nog tvungna att magasinera in den hos någon.

Tack på förhand!

Vänliga hälsningar Maria

Odla Svarar: 

Hej

Tydligen gillar dvärgdadelpalmen, Phoenix roebelenii, att bo hos dig eftersom den växer så bra. I sitt hemland i tropikerna blir den bara 2-3 meter hög, hos oss brukar den endast bli cirka meterhög. Den kanske inte alls är en dvärgdadelpalm utan den vanliga dadelpalmen?

På sommaren kan du mycket väl ha din dvärgdadelpalm ute på uteplatsen. Du får vänja den sakta vid att vara ute när frostrisken är förbi och det är minst 15 grader varmt. Ställ den först i skuggan några timmar, ta in igen, öka tiden efterhand och flytta den ljusare så att den vänjer sig vid solen. Men helt i solgass bör dvärgdadelpalmen inte vara hela dagarna så att jorden torkar ut för fort.

Om de nedersta bladen är fula så kan du mycket väl ta bort dem, men ta inte bort alla på en gång utan gör det under några veckor.

Med vänlig hälsning Sylvia