Beskära citronträd?

Stefan

Hej. Jag fick för 2 veckor sedan mitt efterlängtade citronträd levererat från Spanien. Ett ca 2 meter högt träd som stod i en kruka med ganska hårt packad jord. Jag planterade genast om den till en stor självbevattnande kruka med 70 cm i diameter. Ca 40 liter vatten gick det i magasinet! Nu har det som sagt gått 2 veckor och trädet har sugit i sig ungefär hälften av vattnet, och börjat tokväxa!

Jag har fått skott som är upp till 30 cm långa och det blommar ideligen på trädet, som redan har mellan 30-40 citroner i storlek mellan en ärta och en nästan fullstor citron.

Vad ska jag göra med alla skott?

Min plan är att få det jättestort, för jag har 4,5 meter i takhöjd, men samtidigt vill jag ju ha det tätt och fint.

Skall jag beskära de långa skotten nu, eller ska jag vänta tills i vår när de är kraftigare och skära dem då?

Tacksam för alla råd som kan ge mig ett fantastisk och stort träd!

Odla Svarar: 

Du kan pincera (=korta in) de mest toklånga skotten, men på bilden ser jag inga som är alarmerande långa. Det ser ganska bra ut. Men jag undrar om det inte är så att den får för mycket vatten och/eller näring? Citrus växer ju ofta ganska så torrt och magert i sina hemländer, ofta på bergiga platser.

Använd sticklingarna till nya träd för att ge bort till vänner! Brukar ta ganska lätt nu under sommaren, ta sandblandad jord och stick direkt i krukor som du håller varmt och fuktigt.

Mvh Sylvia!