beskära bärhäggmispel

Linda

Hej! Förra våren planterade vi barrotade ettåriga amelanchier alnifolia. Tanken är att de flesta ska stå som en friväxande häck, och dessutom ge bär. En eller två ska stå fritt i trädgården. Delar av häcken är planterad där de ska stå, men en del plantor behöver vi flytta i år. Vi har inte beskurit dem, och en del är mest bara en pinne, medan andra är grenade. Vi tänkte beskära dem nu på vårvintern- blir det bra? hur högt ska vi lämna? ska vi ta alla pinnar, eller bara de högsta? Tacksam för svar! /Linda

Odla Svarar: 

Hej,

om ni ska ha en friväxande häck ska ni inte klippa dem alls. De ska få växa "fritt". Även om ni ska ha dem fritt i trädgården ska ni inte klippa dem. Tyvärr så är det så att de flesta ettåriga barrotade plantor som säljs som häckplantor inte är riktigt lämpliga att ha som friväxande, det går men det tar tid. Nästa gång ska ni välja buskform och inte häckform.

Gräv upp de som ska flyttas så fort som det går och plantera som vanligt. Ge ingen gödning till de nyplanterade i år, de som redan är planterade kan ni ge antingen chrysan som ni hittar här http://shop.odla.nu/index.php/chrysan-mjol-1-kg.html eller kogödsel.

//Anna Theorin