Beskära bärhäggmispel

Leana

Hej

Jag blir alldeles snurrig när jag läser alla råd kring hur eller om man ska beskära en bärhäggmispel, och fattar inte om man ska hantera den annorlunda än en häggmispel.

Vi planterade i alla fall en häck av bärhäggmispel i fjol vår (växtzon 5 med ca 15-20 cm mellan plantorna) och vill att den ska bli hög och så tät som möjligt - samtidigt vill vi ju också att den ska växa så snabbt som möjligt. Kanske är det en omöjlig ekvation, men jag undrar i alla fall när - och hur - man ska beskära den för att släppa upp den så mycket som möjligt per år.

Ska jag bara kapa den rakt av vid en viss höjd eller ska jag kapa den vid förgreningar eller annat?

/Leana

Odla Svarar: 

Hej

Du behöver verkligen inte bli snurrig angående bärhäggmispel, beskär den precis som vanligt! Det vill säga, gör en uppbyggnadsbeskärning så att det blir fler skott från marken, men du behöver inte klippa ner din bärhäggmispelhäck till backen, det räcker med cirka 40 centimeter. Kapa gärna ovanför en förgrening. Gör likadant nästa år fast högre upp. Bärhäggmispel är finast som friväxande tycker i alla fall jag, så efter uppbyggnadsbeskärningen behöver du inte klippa så mycket, kanske bara snygga till lite om den växer ojämnt.

Avståndet 15-20 centimeter mellan bärhäggmispelplantorna verkar i tätaste laget, jag tror att du skulle kunna glesa ut varannan planta och flytta dem om du behöver mer häck någon annanstans? Bärhäggmispeln har upprätt, rundat växtsätt och kan ha svårt att komma till sin rätt om de står för tätt.

Med vänlig hälsning Sylvia