Beskära avenbokshäck oktober

Lena

Hej

Vi flyttade förra året till ett hus där vi nu har en mycket hög, tät och fin avenbokshäck. Den är så hög att det är väldigt svårt och krångligt att beskära den varje år. Vi känner därför att vi borde ta ner den på höjden till en mer hanterbar nivå. Nu undrar vi om det går bra att göra detta i oktober? Tänkte i så fall göra detta nu i helgen.

Kan man såga ned den med motorsåg? Vi har även köpt en fin elektrisk häcksax men stammen som nu ska kapas är rätt tjock.

Med vänlig hälsning Lena och Martin

Odla Svarar: 

Hej

Bästa tiden att beskära avenbok är under JAS-månaderna (juli-augusti-september). Men om du skyndar dig och ni inte har frost ännu så kan det gå bra att beskära avenbokshäcken nu i början på oktober.

Motorsåg bör ni dock inte använda till avenbokshäcken, motorsåg gör nämligen mycket hackiga brottytor som kan bli inkörsport för allehanda svampsjukdomar. Om stammen är för tjock för att kapas med häcksax, så använd istället en fin hand- eller grensåg som lämnar släta, snygga ytor. Såga en aningen på snedden så att vattnet rinner av direkt.

Med vänlig hälsning Sylvia