Bergkörsbär och gullregn

Kerstin

Jag undrar varför mina Prunus sargentii och gullregn inte blommar? Jag har haft dem i ca 4 år och aldrig sett någon blomma. Blad finns det däremot gott om och de ser friska ut. De finns i Värmland zon 3-4 planterade i tung lerjord (åkermark runt trädgården). Behöver de magrare jord eller har vi för kallt och blåsigt?

/Kerstin

Odla Svarar: 

Hej

Bergkörsbär, Prunus sargentii, behöver några år på sig innan den vill blomma, så det är tyvärr bara att vänta lite till. Bergkörsbär är härdig till och med zon 5.

Gullregn, Laburnum, finns i många olika sorter, vissa är lite känsligare än andra, men de härdigaste gullregnen ska gå bra i zon 4. Då jag inte vet vilken sorts gullregn ni har så är det svårt att säga om blomvägran kan bero på blåsigt läge eller bara den låga åldern. Kanske kan läplanteringar hjälpa, det skadar i alla fall inte.

Det kan också vara för att såväl ditt bergkörsbär som ditt gullregn är så unga, det brukar ta flera år innan de är så vuxna att de vill blomma.

Om dina prydnadsträd växer mycket kraftigt kanske du ska minska på kvävegödsling, som driver tillväxt och bladproduktion men gör att det inte blommar så mycket.

Med vänlig hälsning Sylvia