Bergenia i mur

Hilda Rognås

Hej. På min tomt finns en murad jordkällare med ett litet uthus ovanpå. Mitt i denna mur växer flera bergenior med grymma rötter (det lilla jag lyckats se) som spränger sönder muren. Skulle gärna vilja behålla växterna men naturligtvis någonannanstans! Fråga ett lyder: Hur i himmelens namn får jag loss dem? Har allt försökt lite halvhjärtat men som sagt kraftiga rötter. Dör de om jag helt sonika försöker knäcka/bryta av dem? Kan de ta sig igen på annan plats? Fråga två lyder då: skulle de tänkas trivas under en relativt ung ask (ca 12 m) med ytliga rötter i ett hörn av gräsmattan (sydost). Eller vad gör jag? Som alltid tacksam för svar :-) Hilda

Odla Svarar: 

Om du vill behålla muren så måste du ta i med hårdhandskarna! Dra i allt du kan för att få bort rötterna, blir det kvar några så kan de börja om igen! Så passa noga även efteråt och knyp bort allt så fort du ser nytillväxt! Fyll ev. hål med cement om du vill.

Det brukar gå alldeles utmärkt att sedan plantera om dessa rotbitar någon annanstans. Så med tvekan under asken, om ni planterar dem så att de inte stryper askens rötter då! Eller ännu hellre på en annan, bättre plats där de inte stör andra växter.

Mvh Sylvia!