Berberis och kirskål

Ronny G. Malmgren

Hej. Vi har fått kirskål som tar sig upp inne i en berberisbuske. Det verkar som om Kirskålen tar en hel del näring av busken för den har fått torra lövlösa grenar. Vi vill ha kvar busken, men självklart bli av med den förbannade kirskålen. Finns det någon bra lösning på detta? Måste busken grävas upp, om det nu är möjligt, för att sedan avlägsna kirskål? Ronny G. Malmgren

Odla Svarar: 

Tyvärr är det jättesvårt att bli av med kirskål utan att ta till kemikalier. Men om du är väldigt envis så kanske du klarar det. Så fort kirskålen visar ett minsta lilla blad så nyp bort det! Gör detta ihärdigt hela tiden, så kanske lyckas du trötta ut kirskålen som på så sätt aldrig får någon näring då bladen som tar upp näring hela tiden tas bort.  

Är det möjligt att marktäcka runt busken, så kan du försöka kväva kirskålen. Klipp ner kirskålen, bred ut ett lager våta tidningar, ca 3 cm tjockt och minst 1 m runtom busken. Lämna dock öppet just där busken växer fram. Det kommer att växa kirskål från öppningen men om du tar bort den hela tiden så kanske den tröttnar. Lägg jord eller barkmylla (ej täckbark!) på tidningarna, ca 10 cm tjockt. 

Sylvia