Berberis 'Hellmond Pillar'

Hej!
Planerar att plantera några Berberis i min trädgård för sina vackra vinröda bladens skull. Men jag har några frågor som jag inte lyckas hitta svar på, så kanske du kan hjälpa mig.

Hur hög blir Berberis 'Hellmond Pillar' och får den blommor? Är den vintergrön? Berberis 'Bagatelle' får den blommor och är den vintergrön?

Hälsningar
Camilla

Odla Svarar: 

Berberis thunbergii 'Helmond Pillar' bildar en rakt upprättväxande, smal planta med röda blad. Den får inte så mycket bär som många andra sorter.

Många andra namnsorter inom Berberis thunbergii får massor med bär. Rödbladiga är bl.a. 'Atropurpurea' och 'Rose Glow', som dessutom är rosa-variegerad! 'Aurea' däremot är lysande gulbladig, passar bra som färgklick bland de röda!

'Bagatelle' är en mycket liten (ca 40 cm) bollformad/krypande berberis, som knappast passar ihop med större sorter. Den får inte heller några bär att tala om. Men den är söt t.ex. i stenparti eller kruka.

Mest bär får nog Berberis x stenophylla, som dessutom blommar vackert med stora, gula blommor på våren.

Så om du vill göra en berberisplantering, så välj gärna olika sorter med olika utseende och växtsätt och plantera ihop, det blir en spännande rabatt!

Mer om berberis finns att läsa här: http://www.odla.nu/artiklar/berberis.shtml

Sylvia