Benjaminfikus Natasja, Bonsaiträd fikus microcarpa ginseng

Johanna

Hej! Har precis köpt en Benjaminfikus och ett Bonsaiträd och har lite frågor om skötseln. Jag köpte båda på Ikea och fick då med en liten 'skötselbroschyr' till Bonsaiträdet där det bland annat står att man ska beskära den men har faktiskt ingen aning om hur eller när. Det står också att man ska placera den ljust men inte i direkt sol, hur vet jag om den har det lagom ljust? Ska man 'duscha' plantan varje dag? Och ska jag även göra det med Benjaminfikusen?

Odla Svarar: 

Hej!

Du ska sätta växterna ljust men inte i direkt solsken, alltså inte i ett söderfönster utan gardiner som skuggar, men inte heller mitt i ett rum så de inte får något ljus alls.

Man beskär bonsaiträd under hela säsongen, alltså man forklipper dem lite åt gången. Du behöver bara klippa dem om du vill eller vill ändra på något skott som växer utåt eller in. Man klipper bara av skotten med en liten sax eller sekatör. Det roliga med bonsaiträd är att man kan forma dem hur man vill. Gå gärna in här och läs mer om hur man klipper och formar bonsaiträd. Det finns lika många sätt att berskära ett bonsaiträd som det finns sekatörer så det är väldigt olika hur man vill gå tillväga. Man behöver inte duscha dem varje dag, men alla krukväxter mår bra av en liten vattendusch då och då, speciellt om de bara står inomhus.

Lycka till!

Anna T