Belysning - frösådd

Christer

Hej

Jag har en fråga angående belysning för sådd av petunior, tagetes, lejongap och aster. Har skickat den en gång innan men ej fått svar.

/Christer

Odla Svarar: 

Tyvärr verkar inte frågan kommit fram tidigare, jag kan inte se en sådan fråga någonstans. Så jag vet inte vad du har frågar om.

Men jag har vid flera tillfällen tidigare skrivit om belysning för plantuppdragning, så kanske du kan läsa dem. Plantuppdragning (http://www.odla.nu/artiklar/ute/gronsaker/odlarboken-plantuppdragning/), läs även länkarna under artikeln!

Mest ljus ger speciallampor som kvicksilverlampor, blandljuslampor och metallhalogenlampor som används i offentliga lokaler och i växthus. Men de två förstnämnda lamporna ger ifrån sig ett ganska kallt vitt ljus som inte är någon mysbelysning i hemmet utan passar bäst i stora offentliga lokaler.

Metallhalogenlampor ger ifrån sig ett mer gul/orange ljus men armaturerna har ingen snygg "hemdesign", men det bryr sig många växtentusiaster inte om.

Mer användbart i hemmet är däremot vanliga lågenergilampor som passar i stort sett alla hemarmaturer idag, samt vanliga fullfärgslysrör, ger bra ljus till växterna och är dessutom energisnåla. Häng upp ett lysrör ca 30 cm över plantorna.

Möjligheten att använda vanliga billiga armaturer som växtlampor gör det möjligt att i större utsträckning ha växter inne i rummet. För bara 1 meter innanför fönstret har ljusmängden sjunkit med 75%. Så det behövs tilläggsbelysning särskilt nu under vintern.

Däremot är alla typer av glödlampor och halogenlampor olämpliga. Deras ljus innehåller för mycket rött ljus vilket gör växterna långa och rangliga. Dessutom är det bara 5% av lampans effekt som är ljus, resten avges i värme och kan ge växterna brännskador.

Växterna vill också ha nattro, så sätt en timer på växtlamporna så att de lyser 12-14 tim/dygn.