Behålla krikon?

Ewa

Mitt 2-åriga Victoriaträd gick hädan i år. Jag har försökt ta reda på vad det är ympat på, i och med att det kommer en mängd (~15 st) rotskott under ympen. Men trots att det är köpt på seriös plantskola kan de inte svara.

Själv gissar jag på krikon och har bestämt mig för att ge dem en chans utöver att jag planterar nytt familjeplommonträd på annan plats.

Men: Mitt i "buskaget" av rotskott (~50 cm höga) står det ursprungliga trädet. Tänkte alltså behålla krikonet som buskage. Vad gör jag då med stammen i mitten? Kapar nere vid ympen?

/Ewa

Odla Svarar: 

Hej

Ja, det är oftast ett krikon som plommonträd ympas på. Men det finns många olika sorter av krikon, med gula, blåa eller röda frukter, så innan det ger frukt vet du alltså inte vilken krikonsort du fått. Men självklart ska du behålla det! Det kan bli bingo med goda, söta frukter som det är kul att göra paj och marmelad av eller äta som de är.

Kapa stammen i mitten precis som du tänkt, men vänta till JAS-månaderna, det vill säga juli-augusti-september, med att göra det eftersom stenfrukt kan blöda om den kapas på våren.

Med vänlig hälsning Sylvia