Begränsa rosenhallon

Per

Hej

Jag läser om tips för att begränsa rosenhallon. Det tipsas om stora grävarbeten. Hur fungerar gasolvärmare så att plantan tappar tryck och att rotsystemet utmärglas? Behandlingen måste naturligtvis upprepas.

Hälsningar Per

Odla Svarar: 

Hej

Rosenhallon är en mycket invasiv växt med jätterötter med utlöpare under marken. Inte särskilt lätt att bli av med, så de stora grävarbeten är säkert berättigade. Du kommer knappast åt rötterna med gasolvärmare, de kan ligga 1 meter djupt.

Däremot kan du upprepade gånger bränna av nytillväxten på rosenhallonen så att det inte kommer fler skott. Men det kan du också göra med gräsklipparen, kör över småskotten allt eftersom de visar sig.

Ett alternativ kan alltså vara att du gräver bort så mycket du orkar och sedan kör du över nytillväxten med gräsklippare och/eller trimmer regelbundet under några säsonger.

Annars är täckning med svart, tjock plast efter total nerklippning ett alternativ. Låt plasten ligga kvar under några säsonger, täck den gärna med täckbark e.d. så det ser snyggare ut. Du kan ju odla i pallkragar på plasten under tiden.

Med vänlig hälsning Sylvia