Begränsa rosenhallon

Johan

Hej

Vi har ett gammalt ställe med en uppväxt trädgård med både bär- och prydnadsbuskar samt fruktträd. Alla olika prydnadsbuskar ger ett ganska plottrigt intryck och vi skulle vilja styra upp det lite.

Vi har bland annat ett antal grupper med rosenhallon som alla insekter verkar gilla. De sprider sig dock ganska okontrollerat. Vår idé nu är att styra deras tillväxt längs ett staket och på så sätt få lite insynsskydd. De verkar sprida sig med rotskott och min fråga är: kan man skärma av jorden längs staketet och på så sätt få spridningen dit man vill? I så fall, hur djupt måste avgränsningen grävas ned?

Nästa fråga är hur man bäst i övrigt hindrar spridningen av rosenhallon, och om man vill ta bort en grupp helt, hur gör man bäst då?

MVH Johan

Odla Svarar: 

Rosenhallon har långa underjordiska utlöpare så ska du ha bort den, kan det behövas antingen råstyrka eller en liten grävskopa! För eventuella rester kan man täcka platsen med en svart markväv så att det inte kommer upp rotskott senare.

Man kan gräva ner ett rotspärr som är minst 1 m högt, gärna mer och helst på båda sidorna, för annars rymmer häcken till grannen!

Ett annat sätt är att gräva ett rejält dike, fodra denna med markduk som släpper igenom luft och vatten men inte rötter. Fyll diket med bra matjord och plantera hallonet där.