Bästa jord till hortensia?

Beatriz

Hej Sylvia

Jag har precis köpt 3 stycken hortensior av sorten 'Annabelle'. Det är tänkt att vi ska plantera dem längs vårt staket som ligger i sydostläge. Dock kommer det att vara skugga när det är som varmast under sommaren då huset skymmer den delen mellan 13-16.

Jag vill ha de bästa förutsättningar vad gäller jorden och undrar om jag behöver blanda i någonting för att förbättra utvecklingen av hortensiorna?

Misstänker att det är ganska sur jord då det finns en liten allmänning gentemot med både björk, någon typ av barrväxt som är ca 2,5 m hög, nypon och vilda blommor.

Bifogar en bild där man kan se att vi grävt bort gammal buske (där det syns att det är skugga).

Mvh Bea

Odla Svarar: 

Hej

Det är just en sådan miljö hortensian trivs bäst i: lite sur jord och skugga undan värsta middagshettan.

Gräv upp den gamla jorden, och kolla även så att det inte finns andra växters giriga rötter i jorden, särskilt då björkens. Blanda jorden rejält med okalkad torvjord, så kallad rododendronjord passar bra med tanke på att det är hortensia du ska plantera där.

Plantera dina hortensia och håll sedan jorden fuktig men inte blöt. Plantera gärna en rad av någon låg marktäckande växt i kanten, som liten flocknäva, Geranium x cantabrigiense eller liknande som håller fukten kvar och gör planteringen mer arbetad.

Med vänlig hälsning Sylvia