Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Bas-frågor

I juni köpte jag och min sambo en sommarstuga i Enköpingstrakten. Paret som bodde här innan oss har gjort ett jättejobb med trädgården - bland annat så finns en helt täckt yta på ca 5X10 meter som är full med blommor av alla de slag. Då vi inte själva kan ett dyft om blommor och trädgårdar får vi lite panik över hur vi ska sköta dessa. Jag har fått för mig att trädgården mestadels består av perenner.

1. Betyder detta att de kommer tillbaka av sig själva år efter år?

2. Ska de klippas ner när de blommat klart? Sedan vi flyttade in i maj har vissa av blommorna vuxit flera meter (!).

3. Vissa blommor har börjat torka och vissna (förmodligen på grund av för lite vatten). Kommer de att kunna återhämta sig eller ska de tas bort ur trädgården. Räcker det med att klippa ner dom i det sista fallet eller måste de grävas upp med rötter och allt.

Hoppas att du har tid att svara på våra "bas-frågor" om vår trädgård. Det känns tråkigt om den ska bli förstörd pga. vår okunskap.

Linda

Odla Svarar: 

Jag tycker att ni ska försöka få med er någon trädgårdskunnig släkting eller kompis dit. Någon som kan identifiera vad ni har för växter. Skötseln beror mycket på vad ni har.

1. Om det är perenner, kommer de tillbaka av sig själva.

2. Om de ska klippas ner beror på vad du har. Har de vackra vinterståndare, bör de stå kvar. Dekorationsgräs ska klippas på våren.

3. Man behöver alltid vattna om det inte regnar på ett tag. men det kan ju också vara ettåriga växter som ska vissna ner, även en del perenner vissnar ner efter de har blommat. Sådana är t.ex. löjtnantshjärta och jättevallmo.

Som sagt, be någon som känner igen växterna att identifiera dom, sedan kan ni söka med hjälp av sökfunktionen t.ex. här på Odla efter råd om just de växter ni har.

Sylvia