Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Barkympa

Hej!
Läste om någon som fått barken avgnagd på sitt äppelträd å ni skrev att man kan försöka barkympa. Nu har även jag haft råttor som gnagt av barken på mitt äppelträd, tror inte det går att rädda då dom gnagt av barken runt om ca 80 cm. från backen å upp men undrar ändå vad barkympa betyder, kan vara bra att veta om man har samma otur vid nästa köp av träd (Ska denna gång även köpa "gnag skydd").

vore tacksam för svar
Mvh/Carola.

Odla svarar:

Barkympa betyder att man skär till en ymp med 3-4 knoppar av ett årsskott som ska vara tjock som en penna. Sedan skär man med en vass kniv ett plant, snett snitt längs ympkvisten mitt emot en knopp.
Snittytan ska vara ca 3-4 cm lång och alldeles plan. Den får inte torka eller vidröras med fingrar. Man gör i ordning några sådana ympkvistar och förvarar i vatten, under tiden man skär en skåra i grenens eller stammens (om man har fått kapa den p.g.a. gnagangrepp) bark och öppnar barkflikarna.

Ympkvisten skjuts sedan in med snittytan inåt. Beroende på grenens/stammens tjocklek ympas 2-4 kvistar. Tejpa sedan ympstället. Vulkbandstejp funkar bra för att binda fast ymparna, den fäster lufttätt kring ympstället eftersom den krymper. Stryk sedan på Lac Balsam på alla snittytor både på ympen och grenen för att de inte ska torka. Kolla ofta i början och täck ev. sprickor som kan uppstå. Duscha ympen ofta med vatten. Man kan också trä en plastpåse med några hål i över ympen så den inte torkar. Ta bort påsen när ymparna tagit sig och börjat växa.

Om skadan inte är mycket bred, kan man pröva att bryggympa istället. Då sparar man toppen och gör "dubbelsidiga" barkympar över skadan, så att de kan transportera vätska och näring till toppen förbi skadan.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB