Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Bärfisinvasion

Hej Sylvia!
Fast att jag har haft trädgård i över 30 år så har jag aldrig tidigare råkat ut för detta. Jag har röda och svarta vinbärsbuskar på två olika platser i trädgården. På det området som mina buskar står lite skuggigt är buskarna fulla med bärfisar, stora bärfisar och ungar i olika storlekar hänger i stora klasar på bladen, medans det soligare vinbärslandet inte har några bärfisar alls.

Varför har dessa bärfisar kommit? Varför kom de bara till det ena området? Övervintrar de/kommer de tillbaka nästa år? Kan jag göra något förebyggande nu? Jag kunde inte plocka dessa bär, det luktade bärfis ett par meter runt om.

Även en perennrabatt intill bärfisbuskarna har bärfisar men bara vuxna och inte i sådana mängder. Då jag gärna vill ha mina bär nästa år är jag tacksam om du kan hjälpa mig.

Jag har inte sprutat buskarna med något ohyremedel ännu.

Hälsningar
Britt-Marie

Odla Svarar: 

Bärfisarna uppträder stötvis vissa år, ibland syns de nästan inte till, ibland finns de där i massor. De övervintrar som fullbildade insekter i jorden så du kan försöka eliminera så många du kan nu.

Var uppmärksam nästa sommar när de börjar uppträda, ta bort så många vuxna du kan så de inte hinner lägga ägg. Fjärilshåv är ett bra verktyg.

Du kan försöka spruta med pyretrin (Pyrex-N, Provado Spray e.d.) på morgonen när de ännu är tröga, särskilt på ungarna.

Sylvia