Bananplantor?

Stig Hakner

Hej Jag har två växter jag köpte på Madeira, Heliconia bihai och Roca de Venus. De är tydligen banansläktingar, om jag fattat rätt. De är nu planterade, sedan i våras, i krukor och växer "för livet". Hur stora blir dom? Hur sköter jag dom under vintern? Inomhus förmodar jag? Hur skall de vattnas och ev. gödslas? Hälsningar Stig

Odla Svarar: 

Heliconia bihai, snitthelikonia, är en art som ingår i släktet Heliconia och familjen Heliconiacea. Den ses ibland som snittblomma även i Sverige men mer sällan som krukväxt. Den bör odlas inomhus i kruka förutom under den varmaste sommartiden kan den stå ute. Om den trivs kan den bli 1 - 1,5 m hög!

Den andra heter kanonviska eller doftviska på svenska, Hedychium coronarium inom släktet Zingiberaceae, alltså en ingefära-släkting.
Ä
ven den kan du ha ute när frostrisken är över. Den gillar vatten och får aldrig torka ut, kan t o m stå i ca 5 cm vatten under sommaren. Gödsla regelbundet under sommaren. Den kan då överraska med en väldoftande gul blomsterspira framåt hösten....

Övervintra dem svalt, runt 5 - 15 grader klarar de men helst inte så lågt som 5 grader. Ju högre temperatur du har desto mer vatten och ljus behövs också, dock ingen gödsel under vintern.

Sylvia