Bananplantans blad vissnar

Ingbritt

Min bananplanta är nu 1 m hög men det blir bara 2 - 3 blad på den, nedanför viker de sig och vissnar. Ganska tråkig med andra ord. Jag planterade den i en plastkruka, 20 cm diameter, och vit. I botten när det bara var ett "skott" på 2 dm, lade jag vanlig trädgårdsgödsel och fyllde på med blomjord.

Nu har jag planterat om den i en större svart kruka ca 27 cm diameter. Jag har alltid vattnat på jorden. Blomman har stått i ett fönster i söderläge, men på en pall under fönstret, vid ett element men med bladen i fönstren förstås.

Kan jag beskära den för att den ska bli finare? Vad har jag för övrigt gjort för fel? Jag vill ju gärna ha den kvar!

Har ingen bild, men kanske det går att hjälpa mig ändå, på beskrivningen.

/Ingbritt

Odla Svarar: 

Hej

Jag tror att elementet kan vara boven i dramat. Det blir för varmt och för torrt för bananbladen, det är därför de blir bruna och vissnar bort, så ställ bananplantan på en pall framför ett ljust fönster men inte direkt i solgasset och inte heller något gassande element i närheten. Duscha också ofta på bladen, helst med rumsvarmt regnvatten/smält snö.

Trädgårdsgödslet under blomjorden kan också ha varit alldeles för starkt, så ta bara vanlig blomjord när du planterar om bananplantan. Gödsla sedan under våren och sommaren med flytande växtnäring enligt instruktioner på flaskan.

Tyvärr går det inte att beskära bananplantan eftersom den endast växer från toppen, men du kan självklart ta bort de torra bladen nertill.

Med vänlig hälsning Sylvia