Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Bambu/vass/ogräs/Djävulens påhitt

Hej,
Jag måste bara få fråga en sak. Jag har i snart 10 år försökt utrota en hemsk växt som jag kallar för "falsk Bambu". Den har en bambuliknande stam, med "lock" på stammen där varje blad växer fram. Bladen blir stora och växten i sej blir ca 2-3 meter hög.

Den sprider sej via roten som är hård och seg. de första "smädjävlarna" som kommer på vårkanten är nästan helt röda, sedan övergår de till en grön färg. Det spelar ingen roll vad jag gör. Hugger jag ner dom, kommer det flera, har testat round-up tidigare, men det hjälper inte. Det tar bara dör på bladet, men det kommer nya under eller över. Vad jag än gör så sprider det sej mer och mer.

Hittar ingen information på nätet, och jag har inget namn på ogräset. Jag har sett dessa lite varstans i landet, men det är så tråkigt att ha dessa växter. De sitter vid åkanten intill tomten och sträcker sig ca 50-60 meter. Den verkar inte vilja vandra över vatten, men sprider sej mot huset. Allt jag vill är att få bort dom helt och få chansen att få en normalare trädgård.

PÅ hösten går de i fröställning, och sedan mörknar de och får ett brunaktigt skal kring stammen som inte håller för något. De är ihåliga då, lätta att bryta av. Jätterötter har växten oxxå.

Kanske en något osamanhängande historia, men har du något tips eller råd som inte innefattar en schaktmaskin om hur jag kan bli av med problemet, och vad är det för växt. Läste en annan insändare på bambu sektionen som jag tror har samma växt, du kallade det då ett vass, men jag tror inte det är det...

Snälla HJÄLP!

MVH
Stefan

Odla Svarar: 

Det låter ändå som vass, men jag skulle vilja se en bild, en helhetsbild och gärna även detaljer, för att kunna artbestämma den.

Men kolla följande länkar och se om det ändå kan vara vass:
http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/poa/phrag/phraaus.html
http://www.naturproduktion-bh.se/plants/07-02/phragm/austra1.html OBS 3 sidor!

Att få bort vass är inte det lättaste, det vet jag som hade mitt grönsaksland på gammal sjöbotten!! Man schaktar bort vass på ställen man inte vill ha det, men det är inte säkert att det håller i längden, man behöver säkert upprepa med några års mellanrum då det kommer tillbaka via jordstammar och frö om det finna kvar i närheten.

Men det håller något längre om man efter schaktningen brer ut en tjock markfolie under ett tjockt lager ny jord. Markfolien är samma material man använder vid vägbyggen.

Bambu är den inte om den växer vild, den kan du stryka över.

Om det inte är vass, så är jättegröe mycket liknande, dock inte riktigt lika aggressiv.

Se här: http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/poa/glyce/glycmax.html

Sylvia