Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bambujord, vilken skall man ha

Jag bor i Lund och har en bambu, som jag skall plantera. Den är ganska tät och ca 1 m hög. Den kommer att få eftermiddagssol. Kan ingenting om bambuns krav. Går det bra med blomsterjod eller skall jag blanda med sand? Här är ganska tung typ lerjord, där jag bor. Känner mig väldigt osäker.

M.v.h. Therese

Odla svarar:

Plantera inte bambun djupare än den står i krukan den köptes i, då den har ett relativt grunt rotsystem och ska inte planteras djupare än 40 cm, så man behöver inte heller gräva eller luckra jorden särskilt djupt.

Den trivs bäst i neutral eller svagt sur jord, men klarar också måttligt alkaliska jordar så länge den är väldränerad, den kvävs om jorden är för blöt. Du kan t.ex. köpa perennjord eller rosjord i säck att plantera den i och lite sand och torv kan du också blanda i.

Ge den sedan regelbundet kompostjord, särskilt om jorden är tung och innehåller mycket lera. Kompost ökar mullhalten och näringsvärdet i jorden och förbättrar jordstruktur och dränering. Bambun gödslas regelbundet med ett gödselmedel som innehåller 10% kväve, 5% fosfor och 5% kalium, ge ca. 25-50 g per m2. Börja gödsla i mars - april för att få igång tillväxten hos de nya skotten och ge den en gödselgiva till i juli - augusti. Första året efter planteringen är dock inte gödslingen nödvändigt.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB