Bambu skötselråd

Josefine Hjellström

Jag har en bambu i kruka som jag fått nydligen. Jag undrar hur jag ska vattna den? En del säger lite vatten och andra mycket vatten. På en lapp som kom mef stod det 15-25grader och direkt solljus, vilket är lite svårt nu på vintern då d knappt varit någon sol men jag har den står i fönstret så att den får ljus så mycket som möjligt. I krukan är den inlindad i en stor svamp. Det är mycket knoppar och själva "bambugrenarna" är ihop bundna med snöre. MVH Josefine

Odla Svarar: 

Hej!

Det var ju lite ovanlig tid att få en bambu, vanligen säljs de på våren om det nu är en sådan där trädgårdsvariant?

Om den kommer från sydligare nejder och ska planteras ut senare, kan du försöka hålla den så svalt och ljust som möjligt inomhus nu tills du kan plantera ut i vår.

Så där 15-16 grader kan du ha den i. Ställ den ljust vid ett fönster, men inte i närheten av ett påslaget element och inte i direkt södersolgass! Lossa gärna repen runt grenarna och kolla om svampen runt krukan kan tas bort. Men den kan ju vara bra att ha om den bidrar till att hålla det hela lagom fuktig.

Vattna lagom, d v s låt jordytan torka lite mellan vattningarna men så att jordklumpen inte torkar ut. Duscha gärna bladen med regnvatten då och då.

Med vänlig hälsning Sylvia