Balkongväxter vintertid

Anna

Hej Sylvia

Jag har en balkong som inte riktigt förstått att det är höst nu. Allt står i full blom, vilket är fantastiskt men nu vet jag inte vad jag skall göra med dem eftersom vintern snart är här.

I blomlådan finns det dahlior, som jag dessvärre tror har mjöldagg. Där finns även petunior och andra 1-årsblommor. Men sedan har jag en vacker klematis som börjat blomma om nu och även en passionsblomma som har blommat hela sommaren. Hur skall jag göra med dem? Jag hade tänkt packa in dem i frigolit och juteväv under vintern men nu blommar de ju för fullt.

Pelargonerna på vägen blommar också för fullt så jag vet inte riktigt när jag skall ta in dem för vintervila?

Snälla jag uppskattar verkligen ditt råd för jag vill gärna att klematisen och pelargonerna skall klara sig till nästa år.

Mvh Anna

Odla Svarar: 

Det ser ju väldigt somrigt ut hos dig. Är balkongen inglasad, svårt att se på bilden?

Är den inte inglasad så måste du ta in växterna som inte tål frost. Dit hör dahliorna, instruktioner finns här (http://www.odla.nu/artiklar/ute/tips-och-ideer/dahliorna-skall-upp-nu/).

Även pelargonen, om du vill spara den, bör du ta in med kruka och allt. Gör som det står i instruktioner här (http://www.odla.nu/artiklar/ute/sommarblommor/vinterforvara-dina-pelargoner/).

När det gäller passionsblomman tål den inte heller våra vintrar, så du får försöka ta loss den från spaljén och ta in den frostfritt men svalt och ljust. Vattna då och då under vintern så den inte torkar ut.

Återstår klematisen: den kan du packa luftigt in i frigolit + juteväv och låta vara kvar på balkongen.