Balkongväxter och katter

Lisa

Jag har min balkong i sydvästligt läge, och det blir väldigt varmt där på sommaren då solen ligger på. Vill gärna ha lite tips på vilka växter som skulle kunna passa. Gärna lättskötta då jag inte har någon större erfarenhet...

De enda önskemål jag har är att de absolut inte får vara giftiga för katter, då mina grabbar är väldigt förtjusta i att tugga på både det ena och det andra...

Skulle gärna vilja ha tips om minst en klängväxt då jag har en vägg som är målad i en jätteful färg (men eftersom jag hyr kan jag inte bara måla om den), och hur man gör med den till vintern.

Balkongen är 1,3 x 3,5 meter.

Tack! Lisa

Odla Svarar: 

Hej! Skulle du kunna spänna t.ex. en juteväv på den fula väggen? Eller en heltäckande spaljé med väven bakom så du slipper se färgen? Det har ju förstås kommit en sådan där "Musse pigg på husvagnssemester-vy", alltså en löstagbar tygskärm med en vacker skogs- eller blomstersvy, men den är ganska dyr. Kolla på länken!

På den ev. spaljén kan du sedan ha t.ex. klätterros, klätterkrasse eller klematis, ingen av dem är giftig. Fast mina "grabbar" tuggar inte på trädgårdsväxter, de bara luktar på dem! :-)

Pelargoner passar ju bra på en solig balkong, men skaffa rejäla lådor med mycket plats för jord så att du slipper vattna två gånger per dag. Även olika sorters kryddväxter brukar fungera bra på soliga balkonger, kanske ihop med pelargoner? Kolla Odlas avdelning Balkongodling, där finns massor med förslag!

Med vänlig hälsning Sylvia