Balkongväxter

Gunvor Andersson

Hej Kan någon ge mig tips på växter som tål gassande sol ifrån 09.00 till ca 19.00 på sommaren? Balkongen ligger i söderläge.

Jag har prövat en del och de har inte tålt detta utan jag måste ställa dem på golvet intill balkongräcket så de får skugga hela dagen. Samt att jag måste vattna dem minst 1 gång varje dag. Jag skull vilja ha några som tål sol och som tål lite torka också. Det är inte alltid som man kommer ihåg att vattna.

Finns det några bra blomlådor som kan användas istället för de vanliga som man hänger på balkongräcket?

Gunvor

Odla Svarar: 

Hej Gunvor! Jag vet inte riktigt vad du provat för växter, men generellt ska du välja växter som tål en del torka. Växter som tål lite mer torka än andra är växter med små blad, filtiga blad, ofta små och låga växter. T.ex. sedumväxter, taklök, lammöron. Jag har en känsla av att det inte är detta du längtar efter. Tyvärr kan du inte låta bli att vattna om du inte har stora krukor som kan lagra tillräckligt mycket fukt i jorden för att hoppa över vattningen en dag. Vad jag föreslår är att du skaffar få, men stora krukor med en insats i botten för ett vattenmagasin. Sen köper du ettåriga växter som tål sol t.ex. Helichrysum, Salvia, Pennisetum, Santolina. Glöm inte att ge näring i låg dos vid varje vattning.

Lycka till! Med vänlig hälsning Karin