Balkonglådor

Rita

Hej! Jag är nybörjare på att plantera jag planterade mina första balkonglådor förra sommaren. Jag har två frågor nu som jag hoppas jag kan få svar på. Jag vill bara kolla så att jag gjorde rätt när jag planterade mina blommor. Vad behöver man blanda med jorden i balkonglådorna och ska man göra några håll i balkonglådan jag har vanliga (vita plastlådor). Min andra fråga är om grönsker och kryddor. Kan man odla dem i vanliga plastkrukor med håll i och när och hur ska man omplantera dem sedan?

Tack!!

Odla Svarar: 

Att blanda långtidsverkande gödsel, typ Osmocote, i lådjorden är bra, man slipper gödselvattna så ofta. Använd gärna Proffsjord, U-jord e.d. kraftig jord som speciellt är framtagen för krukodling ute. Hål i lådan måste du ha om de kan utsättas för regn, annars kan växterna drunkna om man övervattnar eller det regnar i dom. Använd gärna djupa, stora lådor, där får man plats med mer jord och växterna trivs så mycket bättre.

Till grönsaker är det bättre att skaffa pallkragar, ett par st på varandra ger mycket plats att odla. Kryddväxter är enklast att odla i stora krukor och amplar. Man kan så, men det finns ju färdiga plantor att köpa i plantskolorna.

Se f.ö. alla balkongtisp här: