Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

"Badande" phalaenopsis

Jag har under flera år följt de skötselråd som du och de flesta proffsen ger för phalaenopsis vad gäller vattning var fjortonde dag och näring en gång i månaden. Det har fungerat bra, mina orkidéer har blommat fint.

Av en orkidéförsäljare fick jag tipset att låta orkidéerna stå med någon cm vatten i ytterkrukan. Detta skulle bl.a. innebära att fler knoppar på stängeln utvecklades till fullgångna blommor och att rötterna blir fulla av klorofyll. Jag testade dessa råd på några av mina orkidéer och dessa har fått fnatt, ett flertal nya stänglar per  planta har växt fram (en växt fick 4 st nya samtidigt), de har blommat konstant i 11-12 månader nu (nya stänglar tar över efter de gamla innan de t.o.m. blommat ut).

Hur kan detta komma sig, att trots att jag verkar göra allt fel så är dessa "badande" Phalaenopsis friskare och starkare än de som har det torrare om fötterna? Finns det någon förklaring? Kan det vara negativt i längden med vatten i krukan?

Med hälsningar
Heléne

Odla svarar:

Hej Helene,
Jag rekommenderar inte vattning var fjortonde dag. Jag rekommenderar vattning när substratet börjar torka ut. Det är stor skillnad.

Det är bra att dina plantor trivs. I naturen växer Phalaenopsis i trådklykor eller direkt på mossbeklädda grenar. De har aldrig något vatten stående runt rötterna. Rötterna har därför inte, genom evolution, anpassats till att växa med vatten stående runt rötterna. Snarare är rötterna vana vid luft och att torka ut mellan vattningarna.

Jag kan se två anledningar till att dina plantor blommar så bra:
1. De trivs helt enkelt, av någon anledning.
2. De är stressade, känner att de håller på att dö och blommar därför extra för att kompensera sin korta kvarvarande livstid.

Det som mycket väl kan hända med dina plantors rötter är att de kvävs av vattnet och därefter ruttnar.

Vänligen,
Björn

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB