Avokado får nya skott som vissnar

Andréas Sundström

Hej Vi har ett flera (minst fem-sex) år gammalt avokadoträd. Vi brukar ställa ut det om somrarna, men förra sommaren tappade det de flesta av sina blad strax efter att vi hade ställt ut det (jag misstänker att det kan ha varit lite för kallt).

Problemen slutar dock inte där, utan det återhämtade sig under sommaren och fick tillbaks sina 20-30 cm långa fina blad, men när vi tog in det i höstas tappade det helt plötsligt alla sina blad. Efter att den tappat sina blad sätter den nya skott, några av dem ser fina och bra ut i ca en månad innan de åter börjar torka ut och tappas, men de flest skotten blir inte större än några cm innan de vissnar.

Vi har som sagt inte haft detta problem innan. Efter att den hade tappat sina blad första gången på hösten beskar vi trädet en del, men det har fortfarande en kraftig stam som är ca 70 cm hög och 2 cm i diameter vid basen, dock har stammen svartnat på vissa ställen, där den ju normalt sett har varit grön.

Hälsningar Andréas

Odla Svarar: 

Hej!

Jo, det var säkert kylan som fick det att tappa bladen förra somamren. Ni bör vänja det sakta att vara ute, inte ställa ut det plötsligt. Ta en varm dag, flytta ut trädet några timmar, övertäckt med plantskyddsväv. Så in igen. Gör samma sak med lite längre tid nästa dag om det är varmt då också. Fortsätt så tills trädet kan stå ute hela dygnet när det säkert inte finns någon risk för nattfrost.

Att den inomhus tappar bladen brukar bero på att det plötsligt är för torr luft, för varmt och mörkt. Den chockas helt enkelt! Man får göra en omvänd avhärdning här, d v s ta in några timmar o så ute igen etc etc. Och inte placera den intill ett element utan ha det så svalt och ljust som möjligt och dessutom duscha den då o då med blomsprayflaskan med regnvatten.

Med vänlig hälsning Sylvia